Goud, iedereen kent het wel. Vaak zien mensen goud als een teken van rijkdom. In veel culturen wordt het op die manier bekeken. En ook in Nederland zit daar zeker een kern in. Denk maar aan de sieraden die ervan gemaakt worden. Trouwringen worden vrijwel ook altijd gemaakt van goud. Het is een materiaal dat vrijwel iedereen aanspreekt. Niet iedereen zal met een hele rits aan gouden kettingen om zijn nek willen rondlopen, maar bij de meeste mensen misstaat een gouden ring of armband zeker niet.
Goud als belegging
Alhoewel goud als sieraad natuurlijk heel bekend is, is het als belegging of investering waarschijnlijk voor de meeste mensen wat min
der bekend. Toch zijn er veel mensen die beleggen in fysiek goud. Mensen die hun vraagtekens hebben bij het financiële systeem kiezen bijvoorbeeld voor goud. Want als je er naar gaat kijken is ons hele financiële systeem eigenlijk gebakken lucht. Vroeger was al het geld dat in omloop was gedekt door goud. Tegenwoordig is dit niet meer het geval en spreken we over zogenaamd fiat geld. Het is niet dekt door bijvoorbeeld goud.
Goudbaren
Als mensen willen investeren in fysiek goud, dan kiezen ze vaak voor zogenaamde goudbaren. Dit zijn gouden plakken die in een aantal standaard maten verkrijgbaar zijn. Je kunt natuurlijk altijd een goudbaar verkopen als je dat zou willen. Ze zijn ook gekeurd en bevatten 99,99% puur goud. Wel handig als je gaat beleggen. Het gaat je als belegger namelijk niet om de sieraden, maar puur om het edelmetaal. Goudbaren kun je natuurlijk ook altijd weer inwisselen bij een goud inkoper. Als je belegging na enkele jaren een mooi rendement heeft behaald, kun je dit weer omwisselen voor euro’s.